Krakowskie smaki nadal w karnawałowym nastroju.
Tym razem mam dla Was przepis na pyszne i proste serowe oponki. Proste nie oznacza nie dobre, te są obłędne;) Nie jadłam ich chyba z 5 lat.
Oponki są bardzo dobre, mięciutkie, leciutkie i nie słodkie. Dodatek sera czyni je bardziej wybornymi.
Nie wiem czemu ale kojarzą mi się one z dzieciństwem. Pamiętam jak będąc dzieckiem wykrawałam kieliszkiem dziurki, a ile przy tym miałam radochy ;)
Składniki:
- 0,5 kg maki tortowej
- 2 jajka
- pól kilograma sera białego (zmielonego, niekoniecznie)
- pół kostki masła
- łyżeczka octu
- łyżeczka sody
- smalec do smażenia
- łyżka octu do smalcu (dodajemy ocet jeszcze do zimnego tłuszczu)
Wykonanie: Ser zmielić dwukrotnie (ale nie koniecznie, można go dokładnie rozdrobnić za pomocą widelca). Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, wybić jajka, dodać miękkie masło, ser biały, ocet oraz sodę oczyszczoną. Z podanych składników zagnieść gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na około 1,5 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wykrawać oponki. W okręgu wyciętym szklanką wykrawamy okrąg kieliszkiem. Oponki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przełożyć je na ręcznik kuchenny aby obciekły z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego;)
Smacznego;)
Bez cukru?
OdpowiedzUsuńTak bez cukru, według mnie wystarczy cukier puder którym są oprószone, ale to już kwestia smaku.
UsuńPozdrawiam;)
Pyszne oponki, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuń