czwartek, 5 lutego 2015

Pączki

Drożdżowe ciasto, nadziane czekoladą, marmoladą, masą budyniową czy inną na jaką akurat mamy ochotę. O czym mowa? Tak, to domowe pączki. 
Przepis na nie dostałam kilka lat temu od sąsiadki. Od tamtej pory nie sięgam po inny przepis, dla mnie ten jest idealny ;) 
Pączki są bardzo smaczne, leciutkie jak chmurka, wręcz rozpływające się w ustach, zdecydowanie lepsze od kupnych. Co prawda pączek nie należy do lekkich słodkości, jednak raz na jakiś czas można zjeść takiego prawdziwego domowego pączka. Przyznam, że te pieczone w piekarniku "pączki" to dla mnie nie pączki.
 A jakie jest Wasze zdanie na ten temat?


Składniki:
  • 0,7 kg mąki pszennej luksusowej
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • pół szklanki całych jajek
  • 10 dag tłuszczu użyłam roztopionego masła
  • szklanka mleka
  • 5 dag drożdży 
  • szczypta soli
  • łyżka octu
  • olej, smalec do smażenia
  • czekolada, dżem do nadzienia


Wykonanie: Z 5 dag drożdży i 1,5 łyżki mleka robimy rozczyn, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Mąkę i cukier przesiewamy.  Do mąki dodawać po kolei cukier, jajka, resztę mleka, szczyptę soli, ocet, masło oraz rozczyn. Zagnieść ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.  Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wykroić okręgi, odłożyć na stolnice obsypaną mąką, pozostawić do wyrośnięcia. Smalec przełożyć do garnka z małą średnicą, dodać łyżkę octu (aby pączki nie wchłaniały tłuszczu.) Smażyć w temperaturze 175 stopni na małym ogniu. Usmażone pączki odkładać na ręcznik kuchenny aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziać po całkowitym ostygnięciu. 

Smacznego;) 



2 komentarze :

  1. paczki wspaniałe ,super wychodza i sa przepyszne polecam i dziekuje:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały i się udały;) Pozdrawiam;)

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów