Drożdżowe ciasto, nadziane czekoladą, marmoladą, masą budyniową czy inną na jaką akurat mamy ochotę. O czym mowa? Tak, to domowe pączki.
Przepis na nie dostałam kilka lat temu od sąsiadki. Od tamtej pory nie sięgam po inny przepis, dla mnie ten jest idealny ;)
Pączki są bardzo smaczne, leciutkie jak chmurka, wręcz rozpływające się w ustach, zdecydowanie lepsze od kupnych. Co prawda pączek nie należy do lekkich słodkości, jednak raz na jakiś czas można zjeść takiego prawdziwego domowego pączka. Przyznam, że te pieczone w piekarniku "pączki" to dla mnie nie pączki.
A jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Składniki:
- 0,7 kg mąki pszennej luksusowej
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- pół szklanki całych jajek
- 10 dag tłuszczu użyłam roztopionego masła
- szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- szczypta soli
- łyżka octu
- olej, smalec do smażenia
- czekolada, dżem do nadzienia
Wykonanie: Z 5 dag drożdży i 1,5 łyżki mleka robimy rozczyn, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Mąkę i cukier przesiewamy. Do mąki dodawać po kolei cukier, jajka, resztę mleka, szczyptę soli, ocet, masło oraz rozczyn. Zagnieść ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wykroić okręgi, odłożyć na stolnice obsypaną mąką, pozostawić do wyrośnięcia. Smalec przełożyć do garnka z małą średnicą, dodać łyżkę octu (aby pączki nie wchłaniały tłuszczu.) Smażyć w temperaturze 175 stopni na małym ogniu. Usmażone pączki odkładać na ręcznik kuchenny aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziać po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego;)
paczki wspaniałe ,super wychodza i sa przepyszne polecam i dziekuje:))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały i się udały;) Pozdrawiam;)
Usuń