piątek, 6 lutego 2015

Chlebek bez wyrabiania

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczny i prosty chlebek. 
Nie wymaga on od nas wyrabiania, wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, odłożyć na 15 godzin a następnego dnia upiec. Chlebek ma bardzo chrupiącą skórkę i delikatny miąższ, myślę, że dłużej nie trzeba go zachwalać. 
 Czy może być coś lepszego od śniadania bądź kolacji z domowym chlebem? 
Przepis pochodzi ze strony Marynawkuchni ja zmniejszyłam tylko ilość soli.

Serdecznie polecam;)  






Składniki:
  • 450 gramów mąki typ 650 
  • 3 gramy soli
  • 5 gramów cukru 
  • 20 gramów świeżych drożdży 
  • łyżeczka suchych drożdży 
  • 300 gramów zimnej wody 


Wykonanie: Świeże drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę wymieszać z cukrem, solą oraz z drożdżami instatnt. Następnie świeże drożdże dodać do mąki i całość wymieszać łyżką do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 godzin. Po tym czasie ciasto należy wyłożyć na dobrze obsypany mąką blat. Złożyć w kopertę i następnie uformować kulę. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia obsypany mąką i odstawić na około 30 minut do podwojenia objętości. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym rozgrzewamy do 240 stopni. Gdy ciasto już wyrośnie wraz z papierem do pieczenia przekładamy je do naczynia, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 15 minut aby chleb się zarumienił. Gotowy będzie wydawał głuchy dźwięk od spodu.

Smacznego;)




2 komentarze :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów