Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczny i prosty chlebek.
Nie wymaga on od nas wyrabiania, wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, odłożyć na 15 godzin a następnego dnia upiec. Chlebek ma bardzo chrupiącą skórkę i delikatny miąższ, myślę, że dłużej nie trzeba go zachwalać.
Czy może być coś lepszego od śniadania bądź kolacji z domowym chlebem?
Przepis pochodzi ze strony Marynawkuchni ja zmniejszyłam tylko ilość soli.
- 450 gramów mąki typ 650
- 3 gramy soli
- 5 gramów cukru
- 20 gramów świeżych drożdży
- łyżeczka suchych drożdży
- 300 gramów zimnej wody
Wykonanie: Świeże drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę wymieszać z cukrem, solą oraz z drożdżami instatnt. Następnie świeże drożdże dodać do mąki i całość wymieszać łyżką do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 godzin. Po tym czasie ciasto należy wyłożyć na dobrze obsypany mąką blat. Złożyć w kopertę i następnie uformować kulę. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia obsypany mąką i odstawić na około 30 minut do podwojenia objętości. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym rozgrzewamy do 240 stopni. Gdy ciasto już wyrośnie wraz z papierem do pieczenia przekładamy je do naczynia, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 15 minut aby chleb się zarumienił. Gotowy będzie wydawał głuchy dźwięk od spodu.
Smacznego;)
Smacznego;)
piękny bochenek i jaki apetyczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, sama jestem nim zauroczona;) Pozdrawiam;)
Usuń