Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny i zarazem szybki krem. Idealny do różnego rodzaju ciasteczek, ciast, słodkości czy deserów. Krem w przeciwieństwie do większości kremów jest przyjemnie kwaśny, zatem bardzo fajnie przełamuje słodkość ciasteczek;)
Konsystencją przypomina budyń, w sumie można powiedzieć że to taki domowy, cytrynowy budyń. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu.
Inspiracja przepisem Moje Wypieki.
Serdecznie polecam;)
Składniki:
Wykonanie: Cukier, sok z cytryn, jajka, żółtka i mąkę umieścić w garnuszku i dokładnie roztrzepać. Następnie garnuszek umieścić na gazie i cały czas mieszając podgrzewać do czasu, aż masa stanie się jednolita i gęsta. Garnuszek zdjąć z ognia dodać łyżkę oliwy dokładnie wymieszać i pogotować jeszcze całość przez około 2 minuty.
Gotowy krem można przechowywać w lodówce przez okres około tygodnia.
Smacznego;)
Robiłam kiedyś ten krem tyle, że podgrzewany na parze. Użyłam go do polania cytrynowego sernika i wyszedł niebiański, słodko - kwaśny deser :) I słyszałam, że w lodówce może stać nawet 2 tygodnie ;)
OdpowiedzUsuń