Już na wstępie gwarantuję, że chlebek nie tylko pięknie wygląda i zachwyca nawet największego niejadka do sięgnięcia po kromeczkę ale także bardzo dobrze smakuje.
Może się on wydawać skomplikowanym do wykonania ale zapewniam, że takim nie jest.
Efekt popękanej skórki otrzymujemy dzięki grubemu i dokładnemu posmarowaniu chleba pastą przygotowaną na bazie mąki ryżowej. Chlebek ma tylko jedną wadę, bardzo szybko znika;)
Przepis pochodzi ze strony
"Bernika- mój kulinarny pamiętnik" .
Serdecznie polecam;)
Może się on wydawać skomplikowanym do wykonania ale zapewniam, że takim nie jest.
Efekt popękanej skórki otrzymujemy dzięki grubemu i dokładnemu posmarowaniu chleba pastą przygotowaną na bazie mąki ryżowej. Chlebek ma tylko jedną wadę, bardzo szybko znika;)
Przepis pochodzi ze strony
"Bernika- mój kulinarny pamiętnik" .
Serdecznie polecam;)
Zaczyn:
Ciasto chlebowe:
- cały zakwas
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 100 g ciepłej przegotowanej wody
- 230 g ciepłego mleka
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Skórka tygrysa:
- 14 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- 120 g mąki ryżowej
Wykonanie: Do garnuszka wsypujemy rozdrobnione drożdże, dodajemy wodę, mąkę, cukier, dokładnie mieszamy, pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy sól i odstawiamy zaczyn na około 20 minut bądź do podwojenia objętości.
Następnie do zaczynu dodać wodę, mleko i cukier, całość miksować na średnich obrotach miksera. Stopniowo dodajemy sól, olej i mąkę, ciągle mieszając. Miksujemy do czasu aż ciasto dokładnie się połączy i będzie odchodziło od ścianek misy. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące to dosypujemy jeszcze trochę mąki. Następnie przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy przez 5 minut. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy do mocno omączonej miski i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat, uderzamy pięścią (aby odgazować ciasto) i wyrabiamy. Następnie z ciasta formujemy bochenek i odstawiamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).
Na 20 minut przed końcem wyrastania ciasta włączamy piekarnik i grzejemy go do 200 stopni. W miseczce łączymy ze sobą drożdże, wodę, cukier, oliwę, sól oraz mąkę ryżową i ucieramy na gładką gęstą masę. Tak przygotowaną masą dokładnie smarujemy cały bochenek. Chleb pieczemy przez około 50 minut. Kroimy po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego ;)
Ten chleb wygląda wspaniale. Już sam widok sprawia, że chce się go od razu zjeść.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie
Potwierdzam, chleb nie tylko ładnie wygląda ale także wybornie smakuje. Pozdrawiam
Usuń