czwartek, 12 lutego 2015

Potrawka z indyka w jarzynach

"Był sobie pączek, co nie miał rączek i okrąglutki był jak miesiączek. Miał lukrowaną, złocistą skórkę a w środku dziurkę na konfiturkę. "
"Góra pączków, za tą górą tłuste oponki z konfiturą, za plackami misa chrustu bo to dzisiaj są zapusty." 
Tymi oto wierszykami rozpoczynam Tłusto Czwartkowy wpis, ale dzisiaj już nie będzie przepisów na słodkości, podawałam Wam je ostatnimi czasy, mam nadzieję, że przypadły Wam do gustu i skorzystacie z nich. 
Dzisiaj mam dla Was coś równie smacznego ale mniej kalorycznego- chyba ;) . Idealna propozycja na smaczne i sycące danie. Delikatne mięso indyka z delikatną warzywną potrawką to coś co przypadnie do gustu nie jednemu ;)

P.s Pamiętajcie o zjedzeniu chociaż jednego pączka, dzisiaj kalorie na pewno nie pójdą w boczki ;) 
Serdecznie polecam ;) 




Składniki:

  • 0,8 kg piersi z indyka 
  • papryka zielona
  • 1 cały pomidor 
  • 2- 3 kiszone ogórki
  • 300 g pieczarek 
  • ćwiartka kalafiora
  • przyprawa curry 
  • bulion warzywny
  • kasza 
  • 3-4 goździki
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku
  • mąka 
  • masło
Wykonanie: Mięso pokroić w drobną kostkę, przyprawić curry i obtoczyć w mące, odstawić. Pieczarki obrać, wymyć i pokroić w plasterki. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki, wymyć. Wszystkie warzywa umieścić na patelni i zalać bulionem, gotować pod przykryciem do miękkości jarzyn. Gdy warzywa będą już miękkie przełożyć je do garnka. Na patelni roztopić masło i podsmażyć mięso, gdy będzie już miękkie dodać do jarzyn. Doprawić pieprzem, oraz solą do smaku. Dodać goździki i całość gotować przez około 30 minut. W razie potrzeby potrawkę zagęścić zasmażką. Podawać z kaszą. 

Smacznego ;) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów