Bardzo lubimy ryby, dlatego też przynajmniej raz w tygodniu staram się je przygotowywać. Ryba po grecku nie jest trudna do przygotowania ale bardzo smaczna i efektywna. Nadaje się nie tylko na rodzinny obiad ale także na domowe uroczystości. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejszy postny obiad, możecie wykorzystać ten;)
Serdecznie polecam ;)
- 4 marchewki
- 1 duża pietruszka bądź dwie małe
- 2 cebule
- ćwiartka selera
- woda
- 150 g przecieru pomidorowego
- 5 filetów z mintaja
- sól
- pieprz
- cukier
- mąka
- masło
Wykonanie: Rybę dokładnie osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Następnie każdą z części obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i na 2 łyżkach masła podsmażyć do zezłocenia. Do cebuli dodać resztę jarzyn i chwilę podsmażyć. Następnie jarzyny podlać wodą i dusić pod przykryciem do zmięknięcia. Całość przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, wymieszać. Do jarzyn dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i pogotować jeszcze chwilę. Podawać z usmażoną rybą.
Smacznego ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)