wtorek, 3 lutego 2015

Devolay w panierce sezamowej

W ubiegłą niedzielę na naszym obiadowym stole gościł devolay w panierce sezamowej.
 Panierka sezamowa była niezwykle chrupiąca i smaczna, bardzo fajnie komponowała się z delikatnym mięsem drobiowym. Podczas smażenia w całym domu unosił się piękny zapach czosnku oraz pietruszki. Nam bardzo smakował devolay w sezamie, a jak Wam podoba się ten pomysł? A jak Wy przyrządzacie w domu devolaje? 



Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka 
  • pęczek natki pietruszki 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku 
  • mąka do panierowania 
  • sezam do panierowania 
  • 1 jajko 
  • olej 
Wykonanie: Pietruszkę drobno posiekać, przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać z miękkim masłem, uformować 4 wałeczki, wstawić do lodówki do czasu stwardnięcia. Filety delikatnie rozbić, uważać aby nie zrobić dziur, oprószyć solą oraz pieprzem z obu stron. Gdy masło będzie już twarde, ułożyć je na środku fileta i zwinąć w roladkę, dokładnie spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące, jajku oraz w sezamie. Smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Po upieczeniu wyciągnąć roladki i odstawić na chwilę na papier kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Smacznego;) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów