W ubiegłą niedzielę na naszym obiadowym stole gościł devolay w panierce sezamowej.
Panierka sezamowa była niezwykle chrupiąca i smaczna, bardzo fajnie komponowała się z delikatnym mięsem drobiowym. Podczas smażenia w całym domu unosił się piękny zapach czosnku oraz pietruszki. Nam bardzo smakował devolay w sezamie, a jak Wam podoba się ten pomysł? A jak Wy przyrządzacie w domu devolaje?
- 4 piersi z kurczaka
- pęczek natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- mąka do panierowania
- sezam do panierowania
- 1 jajko
- olej
Wykonanie: Pietruszkę drobno posiekać, przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać z miękkim masłem, uformować 4 wałeczki, wstawić do lodówki do czasu stwardnięcia. Filety delikatnie rozbić, uważać aby nie zrobić dziur, oprószyć solą oraz pieprzem z obu stron. Gdy masło będzie już twarde, ułożyć je na środku fileta i zwinąć w roladkę, dokładnie spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące, jajku oraz w sezamie. Smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Po upieczeniu wyciągnąć roladki i odstawić na chwilę na papier kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)