czwartek, 5 marca 2015

Biszkopt orzechowy

Stary jak świat ale bardzo fajny przepis na orzechowe blaty nie tylko do tortu. 
Nie bardzo wiem skąd ten przepis pochodzi bo znalazłam go w starym przepiśniku. Bardzo często z tego przepisu korzystała moja babcia.  Biszkopt z mocno wyczuwalnymi orzechami,  niezwykle aromatyczny,  i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast. 
Polecam;) 




Składniki:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek orzechów 
  • 3 łyżki mąki
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru 
  • 4.5 łyżki bułki tartej
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Do masy białkowej dodać, cukier oraz żółtka, dokładnie zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać zmielone orzechy i bułkę tartą, dokładanie wymieszać połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego ;)


1 komentarz :

  1. a ja robię z samej mąki orzechowej, ma wyjątkowy smak!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów