poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Orzechowa Krówka na miodowym biszkopcie

Ciasto które nie może się nie udać. Banalnie proste i szybkie do wykonania. Naprawdę trzeba się dobrze postarać aby je zepsuć;) Biszkopt miodowy przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem przepysznego orzechowego karmelu i płatków migdałowych rozpieści nie jedno wybredne podniebienie. 

Serdecznie polecam ;) 





Składniki:
  • 6 jajek 
  • szklanka mąki krupczatki 
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek naturalnego miodu 
  • 500 ml kremówki 
  • opakowanie żelatyny deserowej 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • łyżka aromatu waniliowego 
  • 100 g migdałów w płatkach
  • puszka kajmaku orzechowego 
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Do ubitych białek dodawać cukier i cały czas mieszać. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Mąkę krupczatkę, tortową i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać miód i całość wymieszać do połączenia się składników. Gotowy biszkopt wyłożyć na blaszkę i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić i przekroić na pół.
 Na dolny biszkopt wyłożyć 1/4 opakowania kajmaku, wyrównać. W osobnej miseczce ubić na sztywno kremówkę, dodać cukier puder oraz aromat waniliowy, wymieszać. Żelatynę deserową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i dodać do kremówki. Ubitą kremówkę wyłożyć na pierwszy blat, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu. Na górę ciasta wyłożyć resztę masy kajmakowej i posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić. Najlepsze ciasto jest drugiego dnia;)

Smacznego ;)




1 komentarz :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów