Jutro idziemy z koszyczkiem do święcenia, a to oznacza, że jeszcze jeden dzień i święta. Skoro święta Wielkanocne to i baranek.
Baranek pieczony przeze mnie jest już rodzinną "tradycja", moi najbliżsi są nimi obdarowywani z reguły dzień przed wielką sobotą.Gwarantuję, że baranek nie tylko ładnie wygląda ale też bardzo dobrze smakuje.
Baranek pieczony przeze mnie jest już rodzinną "tradycja", moi najbliżsi są nimi obdarowywani z reguły dzień przed wielką sobotą.Gwarantuję, że baranek nie tylko ładnie wygląda ale też bardzo dobrze smakuje.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 125 gram drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 75 gram roztopionego i wystudzonego masła
- 125 gram mąki pszennej
- 25 gram mąki ziemniaczanej
Wykonanie: Masło rozpuścić i ostudzić. W między czasie jajka, żółtko, cukier do wypieków, cukier waniliowy ubić na białą puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Do masy jajecznej dodać masło i mąki, delikatnie wymieszać. Formę na baranka wysmarować masłem, dokładnie obsypać bułką tartą i wypełnić ciastem. Baranka piec przez 55 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby ściąć baranka tak aby mógł sam stać.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)