wtorek, 7 kwietnia 2015

Delicja

To ciasto gościło na moim świątecznym stole. 
Jest to smak mojego dzieciństwa.  Jako mała dziewczynka bardzo lubiłam to ciasto. 
Jest ono proste w wykonaniu, nie za słodkie- słodycz ciasta przełamana dżemem, dodatek galaretki i bananów to coś co posmakuje nie jednemu wielbicielowi ciast. 
Przepis pochodzi z domowych zapisków natomiast przepis na polewę 
pochodzi ze strony Moje wypieki

Serdecznie polecam ;) 




Składniki:
  • 8 jajek
  • 2 łyżki oleju 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,75 szklanki cukru
Wykonanie:  Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Do piany dodać cukier i ubijać. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, olej i przesianą mąkę, mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już chłodne przekrawamy go na dwie części.

Krem karpatkowy:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka masła

Wykonanie: Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w niej mąki. Resztę mleka wraz z cukrem zagotowywujemy. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego rozpuszczone mąki i energicznie mieszamy do czasu aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Gdy masa będzie zimna ucieramy ją z masłem.

Polewa:

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • łyżeczka żelatyny
Wykonanie: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Resztę składników zagotować. Żelatynę dokładnie wymieszać z zagotowaną lecz zdjętą z ognia masą. Polewę pozostawić do lekkiego zgęstnienia.


Ponadto:

  • słoiczek dżemu z owoców leśnych 
  • 2 galaretki (ja użyłam malinowej)
  • 3- 4 banany 
Wykonanie ciasta: Biszkopt przekrawamy na dwie części. Dolną część ciasta smarujemy dżemem, na to wykładamy banany i krem. W drugiej części biszkoptu wykrawamy dziurki kieliszkiem. Blat układamy na cieście. W dziurki wkładamy kawałki bananów i zalewamy tężejącą galaretką, dziurki z bananem i galaretką przykrywamy wyciętymi biszkopcikami. Całość ciasta wylewamy tężejącą galaretką, gdy galaretka zastygnie ciasto polewamy przygotowaną polewą. 

Smacznego ;) 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów