To ciasto gościło na moim świątecznym stole.
Jest to smak mojego dzieciństwa. Jako mała dziewczynka bardzo lubiłam to ciasto.
Jest ono proste w wykonaniu, nie za słodkie- słodycz ciasta przełamana dżemem, dodatek galaretki i bananów to coś co posmakuje nie jednemu wielbicielowi ciast.
Przepis pochodzi z domowych zapisków natomiast przepis na polewę
pochodzi ze strony Moje wypieki
Serdecznie polecam ;)
- 8 jajek
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,75 szklanki cukru
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Do piany dodać cukier i ubijać. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, olej i przesianą mąkę, mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już chłodne przekrawamy go na dwie części.
Krem karpatkowy:
Wykonanie: Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w niej mąki. Resztę mleka wraz z cukrem zagotowywujemy. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego rozpuszczone mąki i energicznie mieszamy do czasu aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Gdy masa będzie zimna ucieramy ją z masłem.
Polewa:
Ponadto:
Krem karpatkowy:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- kostka masła
Wykonanie: Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w niej mąki. Resztę mleka wraz z cukrem zagotowywujemy. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego rozpuszczone mąki i energicznie mieszamy do czasu aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Gdy masa będzie zimna ucieramy ją z masłem.
Polewa:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- łyżeczka żelatyny
Wykonanie: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Resztę składników zagotować. Żelatynę dokładnie wymieszać z zagotowaną lecz zdjętą z ognia masą. Polewę pozostawić do lekkiego zgęstnienia.
Ponadto:
- słoiczek dżemu z owoców leśnych
- 2 galaretki (ja użyłam malinowej)
- 3- 4 banany
Wykonanie ciasta: Biszkopt przekrawamy na dwie części. Dolną część ciasta smarujemy dżemem, na to wykładamy banany i krem. W drugiej części biszkoptu wykrawamy dziurki kieliszkiem. Blat układamy na cieście. W dziurki wkładamy kawałki bananów i zalewamy tężejącą galaretką, dziurki z bananem i galaretką przykrywamy wyciętymi biszkopcikami. Całość ciasta wylewamy tężejącą galaretką, gdy galaretka zastygnie ciasto polewamy przygotowaną polewą.
Smacznego ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)