Witam was po krótkiej przerwie;)
Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybkie i przepyszne kokosowe ciasteczka, nadziane kremem brzoskwiniowym. Ich bazą jest mąka kokosowa którą dostałam do wypróbowania od firmy OlVita.
Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybkie i przepyszne kokosowe ciasteczka, nadziane kremem brzoskwiniowym. Ich bazą jest mąka kokosowa którą dostałam do wypróbowania od firmy OlVita.
Z mąką kokosową miałam styczność po raz pierwszy. Jednak od razu przypadła mi do gustu. Nie tylko pięknie pachnie ale także wybornie smakuje (nawet na surowo, nie mogłam się oprzeć- musiałam spróbować). Mąka kokosowa może stanowić idealny dodatek do deserów, lodów czy też wypieków. Należy jednak pamiętać, że jest ona bardziej chłonna niż "klasyczne" mąki.
Moi drodzy jak już zapewne zauważyliście rozpoczęłam współpracę z kolejną firmą. Tym razem postanowiła mi zaufać firma OlVita, której serdecznie dziękuję za zaufanie. Mam nadzieję, że nasza współpraca będzie się układać bardzo pomyślnie. Chciałam Was również zachęcić do zaglądnięcia na stronę firmy OlVita, znajdziecie tam masę wyszukanych i bardzo dobrych jakościowo produktów. OlVita w swojej ofercie posiada nie tylko mąki typu premium ale także soki, oleje jadalne, nasiona, pestki, susze- czy też kosmetyki naturalne.
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 120 g masła
- 300 ml mleka kokosowego
- 120 g mąki kokosowej
- 240 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
- puszka brzoskwiń
- kostka masła
- cukier puder do oprószenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodać roztopione masło (chłodne), kolejno mąkę kokosową. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć rozdzielić między papilotki, ułożyć w formie i piec 35 minut w 160 stopniach.
Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i zalać sokiem z puszki, zagotować. Następnie w garnuszku zagotować szklankę mleka i gdy zacznie wrzeć dodać rozpuszczoną w soku z owoców mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i ugotować budyń. Gdy budyń przestygnie utrzeć go z bardzo miękkim masłem. Gotowe ciasteczka przekroić na pół i nadziać kremem. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Bardzo fajne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę są super, polecam;)
UsuńWszystko fajnie, ale brak informacji jak piec te ciasteczka ;-) Wyglądają trochę jak z muffinkowych foremek, ale podejrzewam, że to jednak nie to.
OdpowiedzUsuńOczywiście, zabrakło najważniejszej informacji ale już poprawiłam swój błąd. Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam
Usuńpomysłowe przepisy, zacznę korzystać;D zapraszam http://lubjemto.blox.pl/
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu ;)
UsuńŚwietne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze okazji wypróbowania mąki kokosowej, ale jeśli wychodzą z niej takie pyszności to muszę wypróbować ^^