środa, 15 kwietnia 2015

Drobiowe pałki w miodowej marynacie podane na sosie żurawinowym

Jeżeli lubicie dodatek owoców do obiadu czy też mięsa to ten przepis jest dla Was. Delikatny kwaskowy smak pomarańczy idealnie komponuje się ze słodkością miodu dzięki czemu mięso jest bardzo delikatne, niezwykle aromatyczne i fajnie chrupiące. Danie jest bardzo oryginalne dzięki połączeniu kilku nut smakowych.

Serdecznie polecam ;) 




Składniki:
  • 8 pałek kurczaka
  • 3 łyżki miodu 
  • pieprz do oprószenia 
  • sól do oprószenia 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół pomarańczy 
Wykonanie: Miód wymieszać z oliwą, solą, papryką, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Do gotowej marynaty dodać umyte i osuszone mięso, dokładnie wymieszać. Marynować w lodówce przez całą noc. Zamarynowane mięso wyłożyć na blaszkę i piec w 180 stopniach przez około godzinę. 


Sos: 
  • 150 g żurawiny 
  • 50 g wiśni 
  • 0,75 ml bulionu 
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 
Wykonanie sosu: Suszoną żurawinę, wiśnie oraz wyciśnięty sok z pomarańczy przełożyć do garnuszka i zalać przygotowanym wcześniej bulionem. Całość gotować przez około 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie garnuszek zdjąć z ognia i zblendować. Do zblendowanego sosu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i zagotować. 




Mięso podawać z ciepłym sosem. 

Smacznego ;) 

1 komentarz :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów