sobota, 11 kwietnia 2015

Orkiszowy chleb z orzechami włoskimi i dynią oprószony makiem

Takiego chleba z pewnością nie jedliście. Dla mnie dodatek orzechów do pieczywa jakoś nie pasuje. Tzn nie pasował, bo ten chlebek okazał się być fenomenalny. Jeden z łatwiejszych jaki miałam przyjemność przygotować. Dodatek prażonych orzechów i pestek dyni nadaje mu nieziemskiego smaku i aromatu. A jak pięknie pachnie podczas pieczenia;) 
 Orkisz zawiera znacznie więcej białka niż ziarna pszenicy, gluten zawarty w orkiszu jet również lepiej przyswajalny. Orkisz to także bogate źródło witaminy A i E oraz selenu, miedzi oraz cynku. 





A teraz trochę z innej beczki ;) 


Moi Drodzy, jak wiecie (albo i nie) własnie rozpoczęłam współpracę z firmą Kłos- Pol . Jest to firma z wieloletnim doświadczeniem, specjalizująca się w produkcji mąki żytniej różnych typów. Oferta sklepu internetowego firmy jest bardzo bogata, oprócz mąk możecie dostać na stronie także otręby, kasze, oleje, pestki, ziarna, przyprawy, płatki a także różnego rodzaju dodatki niezbędne do domowej produkcji pieczywa, na stronie firmy można się zaopatrzyć również w herbatki. 
Firma Kłos- Pol to rzetelna, kompleksowa a przede wszystkim miła obsługa przy bardzo dobrych jakościowo produktach.
Własnie z tego miejsca chciałam podziękować firmie Kłos- Pol za okazane zaufania i uprzejmość skierowaną w stronę mojej osoby i bloga,  mam nadzieję, że nasza współpraca okaże się bardzo owocna.

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej typ 1850  (Kłos- Pol)
  • 2 szklanki letniej przegotowanej wody 
  • łyżeczka drożdży instant 
  • łyżeczka soli
  • 30 g orzechów włoskich 
  • 40 g nasion dyni 
  • mak do oprószenia
  • masło do posmarowania blaszki
Wykonanie: Mąkę przesiać i przesypać do miski. Orzechy oraz nasiona dyni podprażyć na suchej patelni, następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Do mąki dodać sól, drożdże, orzechy i dynie a także wodę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przemieszać jeszcze raz i przełożyć je do  dobrze wysmarowanej masłem blaszki (jeżeli używamy formy silikonowej nie trzeba jej smarować). Chleb pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie zwilżyć go wodą i obsypać makiem. Następnie nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec w nim chlebek przez około 30 minut, po tym czasie temperaturę zniżyć do 200 stopni i dopiec go jeszcze przez około 5 minut. 

Smacznego;)


2 komentarze :

  1. Wspaniały chlebek Ci wyszedł :-) uwielbiam domowe pieczywko :-) a produkty Kłos-Pol są świetne :-) zdecydowanie polecam wszystkim :-)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów