środa, 1 kwietnia 2015

Tort Storczyk

Tym razem torcik z motywem storczyka. Biszkopt orzechowy z orzechowym kremem. Kwiaty cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;)



Składniki:
  • 300 ml orzechów
  • 220 g mąki pszennej 
  • 300 g cukru 
  • 3 łyżeczki kawy 
  • 6 jajek
  • 50 ml wody 
  • szczypta soli
Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy białka będą sztywne dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. 

Masa orzechowa składniki:
  • 300 gram orzechów, zmielonych 
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 200 g masła
Wykonanie: Orzechy obrać ze skórki i zmielić. Do garnuszka wsypać cukier, orzechy, oraz mleko. Całość podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści. Masę odstawiamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna ucieramy ją z masłem. 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów