To dzięki temu przepisowi przekonałam się do szpinaku. Nie tylko smaczne ale i zdrowe danie. Szpinak jest bogatym w witaminy i minerały warzywem. Zawiera witaminy C,E,K betakaroten i witaminy z grupy B a także żelazo, foliany i potas. Polecany zarówno dla osób z nadciśnieniem jak i z anemią, nieoceniony dla kobiet w ciąży a także niezastąpiony w produkcji czerwonych krwinek. My uwielbiamy tą tartę, ciekawe jak Wam przypadnie do gustu?
Przepis dostałam od siostry.
Serdecznie polecam;)
Przepis dostałam od siostry.
Serdecznie polecam;)
Składniki:
ciasto kruche:
- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag masła
- płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki lodowatej wody
Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać sól, masło, wodę, oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na blaszkę, rozwałkować na jej wielkość, ponakłuwać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie podpiec 10 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować farsz.
Farsz:
- 450 gram szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200 gram sera żółtego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Wykonanie: Szpinak podsmażyć na 2 łyżkach masła. Cebulę i czosnek pokroić i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać całe opakowanie sera fety, oraz połowę startego żółtego sera, wymieszać, aż do rozpuszczenia się sera.
Sos jajeczny:
- 1 jajko
- 150 gram śmietany 18%
Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną.
Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietaną z jajkiem. Włożyć do piekarnika na 20 minut i zapiekać w 180 stopniach. Wyłożyć, posypać resztą startego sera żółtego i zapiec jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach.
Bardzo smakowicie wygląda :):)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda ale też przepysznie smakuje;) Pozdrawiam.
UsuńNie tylko wygląda ale też przepysznie smakuje;) Pozdrawiam.
Usuń