poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Tarta ze szpinakiem

To dzięki temu przepisowi przekonałam się do szpinaku. Nie tylko smaczne ale i zdrowe danie. Szpinak jest bogatym w witaminy i minerały warzywem. Zawiera witaminy C,E,K betakaroten i witaminy z grupy B a także żelazo, foliany i potas. Polecany zarówno dla osób z nadciśnieniem jak i z anemią, nieoceniony dla kobiet w ciąży a także niezastąpiony w produkcji czerwonych krwinek. My uwielbiamy tą tartę, ciekawe jak Wam przypadnie do gustu? 
Przepis dostałam od siostry.
Serdecznie polecam;)







Składniki:
ciasto kruche:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki lodowatej wody


Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać sól, masło, wodę, oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na blaszkę, rozwałkować na jej wielkość, ponakłuwać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie podpiec 10 minut w 180 stopniach.  W między czasie przygotować farsz. 

Farsz:

  • 450 gram szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 gram sera żółtego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
Wykonanie: Szpinak podsmażyć na 2 łyżkach masła. Cebulę i czosnek pokroić i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać całe opakowanie sera fety, oraz połowę startego żółtego sera, wymieszać, aż do rozpuszczenia się sera. 

Sos jajeczny:

  • 1 jajko 
  • 150 gram śmietany 18%

Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną. 

Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietaną z jajkiem. Włożyć do piekarnika na 20 minut i zapiekać w 180 stopniach. Wyłożyć, posypać resztą  startego sera żółtego i zapiec jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. 

Podawać gorące;)


3 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda ale też przepysznie smakuje;) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Nie tylko wygląda ale też przepysznie smakuje;) Pozdrawiam.

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów