poniedziałek, 23 marca 2015

Chleb pszenno żytni na zakwasie z ziarnami

Ostatnimi czasy przeprosiłam się z moim zakwasem i powiem, że były to bardzo udane przeprosiny:) 
 Przepis na ten chlebek znalazłam już dość dawno i czekał on na swoją publikację. Chleb jest niezwykle prosty, nie wymaga jakiś specjalnych zdolności piekarniczych. Chlebek jest bardzo dobry, mięciutki z wyraźnymi dziurkami w swoim miąższu (takie lubimy najbardziej.)
 Chlebek ten skradł serce nie tylko moje ale i mojego narzeczonego ;)   Przepis pochodzi ze strony Cafe babilon . 
Serdecznie polecam ;)



Zaczyn:

  • 200 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 4 łyżki zakwasu 
  • 200 ml przegotowanej, letniej wody
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 szklanki słonecznika 
  • wrzątek
Wykonanie: Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z zakwasem oraz z 200 ml wody, pozostawić na 12 godzin. Słonecznik przełożyć do miseczki, wymieszać z solą i zalać wrzątkiem, przykryć na około 5 minut. Po tym czasie słonecznik odcedzić na sicie, odstawić, przykryć i pozostawić do dnia następnego.


Ciasto właściwe:

  • 350 gramów mąki chlebowej pszennej typ 650 
  • 200 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 3 łyżeczki soli
  • 500 ml przegotowanej, letniej wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • namoczony słonecznik 
  • zaczyn

Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić ciasto, pozostawić je do wyrośnięcia na około 4 godziny. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić i przełożyć do foremek w których będziemy piekli chleb. Każdą foremkę należy bardzo dokładnie wysmarować oliwą z oliwek i obficie obsypać otrębami. Chlebki pozostawić do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem ich wierzch skropić wodą. Chleb pieczemy przez 20 minut w temperaturze 220 stopni a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez kolejne 35 minut. Gotowy chleb po postukaniu będzie wydawał głuchy dźwięk. 

Smacznego;) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów