wtorek, 21 lipca 2015

Jagodzianki

Lepszych jagodzianek nie znajdziecie! Te są fenomenalne- pyszne, mięciutkie i nadziane po same brzegi jagodami- u mnie leśnymi. A jak cudownie pachną- o mamuniu ;) 
Biegnijcie na bazar po jagody i przygotujcie je dla swoich najbliższych, będą zachwyceni. 
Polecam bardzo.

Jagodzianki podałam na porcelanie Bogucice- kolekcja Rajski Ogród






Składniki:
  • o,5 kg mąki pszennej typ 650
  • opakowanie drożdży instant
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 100 g drobnego cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 30 g miękkiego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Nadzienie: 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 0,5 kg leśnych jagód

                                                    


Wykonanie: Jagody wymyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz z cukrem, odstawić. Mąkę przesiać dodać drożdże, jogurt naturalny, oliwę z oliwek, masło, ciepłe mleko, sól, całe jajko i 2 żółtka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (jest ono dość luźne- można delikatnie podsypać ale nie za dużo, żeby ciasto nie było twarde). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić na równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je białkiem. Bułki piec przez około 16 minut.

Smacznego ;) 

                                  



                                  

4 komentarze :

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. W przepisie na ciasto brakuje cukru :)Potwierdzam,że to są najlepsze jagodzianki jakie kiedykolwiek jadłam.
    Mam pytanie.Czy takie ciasto można wykorzystać i upiec jako babkę drożdżową ?

    OdpowiedzUsuń
  3. W przepisie na ciasto brakuje cukru :)Potwierdzam,że to są najlepsze jagodzianki jakie kiedykolwiek jadłam.
    Mam pytanie.Czy takie ciasto można wykorzystać i upiec jako babkę drożdżową ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już jest, bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi. Szczerze powiedziawszy osobiście nie próbowałam ale myślę, że powinno się nadać. Jak spróbujesz Betka to daj znać jak wyszło. Pozdrawiam ;)

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów