niedziela, 26 kwietnia 2015

Domowa wegeta

Za oknem piękna pogoda, w końcu zrobiła się wiosna. A skoro wiosna to i słoneczko z którego warto korzystać. 
Dzisiaj mam dla Was przepis na domową wegetę, wolą od  przeróżnych ulepszaczy, chemii, glutaminianu sodu no i przede wszystkim z dużo większą zawartością jarzyn. 
Jak sprawdziłam kupna "wegeta" w swoim składzie zawiera tylko 15% warzyw a reszta to same polepszacze smaku.
 Przygotowanie domowej, prawdziwej wegety  nie jest trudne ale wymaga sporo cierpliwości.  Nie potrzeba nam także specjalnych urządzeń, bo przecież piekarnik ma każdy z nas (chyba :p) ;) 
Domowa wegeta to idealny dodatek do wielu zup, mięs i innych domowych smakołyków. 
Polecam bardzo ;) 






Składniki:
  • po 300 g marchewki, pietruszki, pasternaka, pora, cebuli i selera
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek lubczyku 
  • łyżeczka soli 
  • łyżeczka pieprzu 
  • 6 ziaren ziela angielskiego 
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka mielonego czosnku 
Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, pasternak, por, cebulę oraz seler, obrać, wymyć i pokroić na drobne kawałki, następnie ułożyć je na pergaminie i podsuszyć (najlepiej na słońcu), następnie przełożyć je do piekarnika nagrzanego do 45- 65 stopni (z uchylonymi drzwiczkami) i suszyć do czasu, aż warzywa będą całkowicie suche(czas suszenia zależy od temperatury i właściwości piekarnika). Lubczyk oraz natkę pietruszki, wymyć, osuszyć i wysuszyć na słońcu, następnie skruszyć je. Ziele angielskie, sól oraz gałkę muszkatołową zmielić w młynku do pieprzu. Wysuszoną marchew, pietruszkę, pasternak, por, cebulę, seler, pietruszkę, lubczyk połączyć z solą, pieprzem, gałką, papryką i czosnkiem. Wymieszać i gotowe;) 

Smacznego;)


5 komentarzy :

  1. Zazwyczaj zasalałam ale w tym roku pójdę w Twoje ślady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że pomysł się podoba. Ja o metodzie zasalania nie słyszałam.

      Usuń
  2. muszę wypróbować ten pomysł, zdecydowanie jest to zdrowsze niż używanie kupnych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie zdrowsze i wcale nie trudne w wykonaniu ;)

      Usuń
  3. Mam słabość do wegety, muszę więc wypróbować ten domowy sposób :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów