Lubicie jabłka i ryż? Nie macie czasu ani ochoty na długie stanie w kuchni a macie ochotę na coś dobrego i pożywnego? Jeżeli odpowiedzieliście "tak"- to danie jest dla Was;) Zapiekany ryż z jabłkami to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa, chociaż przyznam, że i teraz, mając troszkę więcej lat się nim zajadam;) Anglicy mawiają: "zjedz jedno jabłko dziennie a nie będzie Ci potrzebny lekarz", nasi dietetycy natomiast polecają dwa jabłka dziennie "rano dla urody wieczorem dla naszego zdrowia". Czyż zatem nie warto skusić się na jabłka w tej postaci? Polecam bardzo;)
Składniki:
Wykonanie: Mleko przelać do garnka, dodać szczyptę soli i wsypać ryż, całość gotować na małym ogniu (pilnować bo mleko lubi się przypalić) do miękkości ryżu. W między czasie jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać je z cynamonem.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ryż a na nie nakładamy jabłka (posypujemy je cukrem) następnie nakładamy kolejną warstwę ryżu a na nie jabłka (ponownie posypujemy cukrem), układamy tak do wyczerpania się przygotowanych produktów, pamiętając jednak, że ostatnia warstwą powinien być ryż ( z podanych składników wyszły mi dwie warstwy jabłek i 3 ryżu). Górną warstwę (ryżu) smarujemy masłem, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 45-50 minut.
Ryż zapiekany z jabłkami można podać ze śmietaną kwaśną bądź bardziej na słodko z bitą śmietaną;)
bardzo lubię ryż na mleku z jabłkiem i duuużą ilością cynamonu. z chęcią spróbuję upiec takie cudo :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam;) Proszę dać znać jak smakowało;)
UsuńWyjątkowo apetyczna propozycja podania jabłek :)
OdpowiedzUsuń