Na ten deser namówiła mnie znajoma. Nazwa"Parfait" pochodzi z języka francuskiego i oznacza doskonały, idealny. Parfait to mrożony deser podawany z sosem owocowym.Trochę się go obawiałam z powodu dodatku surowych żółtek ale jak widać nadal żyjemy, więc nie potrzebie;) Deser wyszedł baaardzo smaczny i wbrew pozorom szybki i prosty w wykonaniu a przy tym wyborny.Na pewno powrócę do niego jeszcze nie raz. Na zdjęciu "Parfait" i mój nowy nabytek- talerzyk;) Źródło inspiracji Mirania's Sweets. Polecam bardzo;)
Składniki:
Masa śmietankowa:- 250 gram serka mascarpone
- 150 gram serka śmietankowego (użyłam Almette)
- 150 gram cukru pudru
- żółtko
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- łyżka cukru waniliowego
Wykonanie: Cukier puder i cukier waniliowy utrzeć z żółtkiem na jasną masę. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i serek śmietankowy, ciągle miksując.Kremówkę ubić na sztywno i stopniowo dodawać ją do masy serkowej, delikatnie wymieszać. Masę wylać na wyłożoną folią spożywczą blaszkę, zamrozić.
Masa czekoladowa:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 gram serka mascarpone
- 150 gram serka śmietankowego
- żółtko
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 200 gram cukru pudru
Wykonanie: Cukier puder utrzeć utrzeć z żółtkiem na jasną puszystą masę. Kolejno stopniowo dodawać serek mascarpone i serek śmietankowy, ciągle miksować. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i delikatnie ją przestudzić. Gdy czekolada przestygnie wmiksować ją do masy serowej. Na sam koniec ubić na sztywno śmietanę kremówkę i dodać ją do masy, wymieszać do połączenia składników. Gotową masę czekoladową wylać na zamarazniętą masę śmietankową, zamrozić.
Sos borówkowy:
- 250 gram borówek
- 30 gram cukru kryształu
- 4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie: Borówki wymyć, oderwać ogonki. Owoce przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Sos wystudzić, zblendować i polać nim deser przed podaniem.
Mmm, cudowny deser :)
OdpowiedzUsuń