Przeglądając internet znalazłam ciekawy artykuł. Myślę, że są to informacje bardzo przydatne każdej Pani Domu;) Poniższy poradnik ułatwi nam co i kiedy przyrządzić, na co akurat jest sezon i co w danym czasie najlepiej kupić;)
Źródło zdjęcia
Źródło zdjęcia
Owoce
Zima:
Jabłka- przechowywanie w spiżarni (styczeń, luty, marzec, II połowa grudnia)
Pomarańcze- Europejska odmiana (styczeń, luty, połowa marca, II połowa grudnia)
Wiosna:
Agrest- (maj, I połowa czerwca)
Czarny bez- (maj, I połowa czerwca)
Czereśnie (I połowa czerwca)
Jagoda czarna- (I połowa czerwca)
Malina- (I połowa czerwca)
Morele- (I połowa czerwca)
Nektarynki- (I połowa czerwca)
Pomarańcze- importowane z Ameryki Południowej (maj, I połowa czerwca)
Rabarbar- (kwiecień, maj, I połowa czerwca)
Truskawki- (I połowa czerwca)
Wiśnie- (I połowa czerwca)
Lato:
Agrest- (lipiec sierpień)
Arbuz- (II połowa lipca, sierpień)
Aronia- (lipiec, sierpień)
Brzoskwinia- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września)
Czarny bez- (lipiec, sierpień)
Czereśnie- (II połowa czerwca, lipiec, I połowa sierpnia)
Głóg- (II połowa sierpnia, I połowa września)
Gruszka (lipiec, sierpień, I połowa września)
Jabłka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września)
Czarna jagoda- (II połowa lipca, sierpień, wrzesień)
Jeżyna- (sierpień)
Malina- (II połowa czerwca, lipiec)
Melon- (lipiec, sierpień)
Mirabelki- (lipiec, sierpień)
Morele- (II połowa czerwca, lipiec)
Nektarynki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień)
Porzeczki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień)
Pomarańcze- importowane z Ameryki Południowej (II połowa czerwca, lipiec, sierpień)
Pigwa- (I połowa września)
Rabarbar- (II połowa czerwca)
Róża- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września)
Śliwki- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września)
Truskawki- (II połowa czerwca) późna odmiana (I połowa września)
Winogrona- (II połowa sierpnia, I połowa września)
Wiśnie- (II połowa czerwca, lipiec)
Żurawina- (I połowa września)
Jesień:
Borówka- (II połowa września)
Czarny bez- (II połowa września, październik)
Głóg- (II połowa września, październik)
Gruszka- przechowywane w spiżarni (II połowa września, październik, listopad, I połowa grudnia)
Jabłka- (II połowa września, październik) przechowywanie w spiżarni (listopad, I połowa grudnia)
Jarzębina- (październik, listopad)
Pigwa- (II połowa września, październik, listopad)
Pomarańcze- europejska odmiana (listopad, I połowa grudnia)
Róża- (II połowa września)
Truskawki- późna odmiana (II połowa września, I połowa października)
Winogrona- (II połowa września, październik)
Żurawina- (II połowa września, październik, I połowa listopada)
Warzywa
Zima:
Brukselka- (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca,)
Burak ćwikłowy- przechowywane w spiżarni (II połowa grudnia,styczeń, luty, I połowa marca,)
Cebula- przechowywanie w spiżarni (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca)
Czosnek- przechowywanie w spiżarni (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca)
Chrzan- zakopcowany (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca)
Pietruszka- zakopcowana (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca)
Rzodkiewka- wczesna odmiana (I połowa marca)
Ziemniaki- wczesna odmiana(I połowa marca)
Słonecznik bulwiasty- zakopcowany (II połowa grudnia)
Wiosna:
Brukselka- (II połowa marca)
Burak ćwikłowy- przechowywanie w spiżarni (II połowa marca, kwiecień, maj)
Cebula- przechowywanie w spiżarni (II połowa marca, kwiecień, maj)
Czosnek- przechowywanie w spiżarni (II połowa marca, kwiecień, maj)
Chrzan- zakopcowany (II połowa marca, czerwiec)
Kalarepa- (czerwiec)
Kapusta- wczesne odmiany (czerwiec)
Marchew- natka (czerwiec)
Pomidor- (II połowa marca, kwiecień, maj, czerwiec)
Pietruszka- natka (kwiecień, maj, czerwiec)
Rzodkiewka- wczesne odmiany(II połowa marca, kwiecień, maj) i czerwiec
Szczypiorek- (II połowa kwietnia, maj, czerwiec)
Szparagi- (maj, czerwiec)
Szpinak- (II połowa maja, czerwiec)
Szczaw- (kwiecień, maj, czerwiec)
Ziemniaki- wczesne odmiany (II połowa marca,kwiecień, maj, czerwiec)
Lato:
Brokuł- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Burak ćwikłowy- (lipiec, sierpień, I połowa września) przechowywanie w spiżarni (II połowa września)
Cebula- wczesne odmiany (lipiec) normalna (sierpień, I połowa września)
Czosnek- (lipiec, sierpień) przechowywanie w spiżarni (I połowa września)
Cukinia- (sierpień, I połowa września)
Chrzan- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Kalafior- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Kalarepa- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Kapusta- wczesne odmiany (lipiec) normalna odmiana (sierpień, I połowa września)
Marchew- natka (lipiec) korzeń (sierpień, I połowa września )
Ogórek- (II połowa lipca,sierpień, I połowa września )
Papryka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września)
Pomidor- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Pietruszka- natka (lipiec) korzeń (sierpień, I połowa września)
Por- (sierpień, I połowa września)
Rzodkiewka- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Rzepa- (sierpień, I połowa września)
Szczypiorek- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Szparagi- (lipiec, sierpień)
Szpinak- (lipiec)
Słonecznik bulwiasty- (sierpień, I połowa września)
Szczaw- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Ziemniaki- wczesne odmiany (lipiec) normalna odmiana (sierpień, I połowa września)
Cebula- przechowywanie w spiżarni (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca)
Czosnek- przechowywanie w spiżarni (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca)
Chrzan- zakopcowany (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca)
Pietruszka- zakopcowana (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca)
Rzodkiewka- wczesna odmiana (I połowa marca)
Ziemniaki- wczesna odmiana(I połowa marca)
Słonecznik bulwiasty- zakopcowany (II połowa grudnia)
Wiosna:
Brukselka- (II połowa marca)
Burak ćwikłowy- przechowywanie w spiżarni (II połowa marca, kwiecień, maj)
Cebula- przechowywanie w spiżarni (II połowa marca, kwiecień, maj)
Czosnek- przechowywanie w spiżarni (II połowa marca, kwiecień, maj)
Chrzan- zakopcowany (II połowa marca, czerwiec)
Kalarepa- (czerwiec)
Kapusta- wczesne odmiany (czerwiec)
Marchew- natka (czerwiec)
Pomidor- (II połowa marca, kwiecień, maj, czerwiec)
Pietruszka- natka (kwiecień, maj, czerwiec)
Rzodkiewka- wczesne odmiany(II połowa marca, kwiecień, maj) i czerwiec
Szczypiorek- (II połowa kwietnia, maj, czerwiec)
Szparagi- (maj, czerwiec)
Szpinak- (II połowa maja, czerwiec)
Szczaw- (kwiecień, maj, czerwiec)
Ziemniaki- wczesne odmiany (II połowa marca,kwiecień, maj, czerwiec)
Lato:
Brokuł- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Burak ćwikłowy- (lipiec, sierpień, I połowa września) przechowywanie w spiżarni (II połowa września)
Cebula- wczesne odmiany (lipiec) normalna (sierpień, I połowa września)
Czosnek- (lipiec, sierpień) przechowywanie w spiżarni (I połowa września)
Cukinia- (sierpień, I połowa września)
Chrzan- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Kalafior- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Kalarepa- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Kapusta- wczesne odmiany (lipiec) normalna odmiana (sierpień, I połowa września)
Marchew- natka (lipiec) korzeń (sierpień, I połowa września )
Ogórek- (II połowa lipca,sierpień, I połowa września )
Papryka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września)
Pomidor- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Pietruszka- natka (lipiec) korzeń (sierpień, I połowa września)
Por- (sierpień, I połowa września)
Rzodkiewka- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Rzepa- (sierpień, I połowa września)
Szczypiorek- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Szparagi- (lipiec, sierpień)
Szpinak- (lipiec)
Słonecznik bulwiasty- (sierpień, I połowa września)
Szczaw- (lipiec, sierpień, I połowa września)
Ziemniaki- wczesne odmiany (lipiec) normalna odmiana (sierpień, I połowa września)
Jesień:
Brokuł- (II połowa września, październik)
Brukselka- (październik, listopad, I połowa grudnia)
Burak ćwikłowy- przechowywane w spiżarni (II połowa września, październik, listopad, I połowa grudnia)
Cebula- (II połowa września, październik) przechowywane w spiżarni (listopad, I połowa grudnia)
Czosnek- przechowywane w spiżarni (II połowa września, październik, listopad, I połowa grudnia)
Cukinia- (II połowa września, październik,)
Chrzan- (II połowa września, październik) zakopcowany (listopad, I połowa grudnia)
Kalafior- (II połowa września, październik)
Kalarepa- (II połowa września, październik)
Kapusta- (II połowa września, październik)
Marchew- (II połowa września, październik)
Ogórek- (II połowa września)
Papryka- (II połowa września)
Pomidor- (II połowa września, październik)
Pietruszka- (II połowa września, październik) zakopcowany (listopad, I połowa grudnia)
Por- (II połowa września, październik)
Rzodkiewka- (II połowa września, październik)
Rzepa- (II połowa września, październik)
Szczypiorek- (II połowa września)
Słonecznik bulwiasty- (II połowa września) zakopcowany (październik, listopad, I połowa grudnia)
Szczaw- (II połowa września)
Ziemniaki- (II połowa września, październik)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)