Dzisiaj zapraszam na barszcz czerwony. Zachwalać go zbytnio nie trzeba bo każdy z nas chociaż raz w swoim życiu zapewne go jadł. Barszcz jest bardzo smaczny i aromatyczny a przy tym niezwykle zdrowy. Polecam bardzo;)
Składniki:
- 3 litry bulionu warzywno- mięsno-grzybowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 kg buraków
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól
- pieprz
Ponadto:
- jajka ugotowane na twardo
- ziemniaki ugotowane
- kwaśna śmietana
Wykonanie: Buraczki obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do bulionu dodać ziele angielskie i liść laurowy, całość zagotować. Gdy bulion się zagotuje przecedzić go, dodać starte buraczki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę cukru. Całość gotować do miękkości buraczków. Gdy buraki będą miękkie można (ale nie trzeba) usunąć je z barszczu, ja jednak zostawiam buraczki które zjadamy wraz z barszczem;) Kolejno zupę należy doprawić do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniaczkami. Na każdą porcję barszczu można dodać kleks kwaśnej śmietany.
Smacznego;)
Łaaaa! czemu ja tu weszłam po kolacji?! No dlaczego?! Pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam czerwony barszcz, a Twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)