sobota, 23 sierpnia 2014

Barszcz czerwony- najlepszy

Dzisiaj zapraszam na barszcz czerwony. Zachwalać go zbytnio nie trzeba bo każdy z nas chociaż raz w  swoim życiu zapewne go jadł. Barszcz jest bardzo smaczny i aromatyczny a przy tym niezwykle zdrowy. Polecam bardzo;)




Składniki:

  • 3 litry bulionu warzywno- mięsno-grzybowego   
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg buraków
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

Ponadto:

  •   jajka ugotowane na twardo
  •   ziemniaki ugotowane
  •   kwaśna śmietana


Wykonanie: Buraczki obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do bulionu dodać ziele angielskie i liść laurowy, całość zagotować. Gdy bulion się zagotuje przecedzić go, dodać starte buraczki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę cukru. Całość gotować do miękkości buraczków. Gdy buraki będą miękkie można (ale nie trzeba) usunąć je z barszczu, ja jednak zostawiam buraczki które zjadamy wraz z barszczem;) Kolejno zupę należy doprawić do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniaczkami. Na każdą porcję barszczu można dodać kleks kwaśnej śmietany.

Smacznego;)

2 komentarze :

  1. Łaaaa! czemu ja tu weszłam po kolacji?! No dlaczego?! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czerwony barszcz, a Twój wygląda bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów