niedziela, 10 sierpnia 2014

Czerwone buraczki na ciepło

Przepis na nie dostałam od przyszłej Pani teściowej. Zazwyczaj szykuje je mój narzeczony. Cóż tu dużo mówić, my zajadamy się nimi bardzo i dość często pojawiają się na moim stole. Warto jeść buraczki bo mają wiele wartości odżywczych, zawierają  między innymi kwas foliowy, żelazo, wapń, potas, magnez, mangan, sód, fluor, cynk,  molibden, kobalt a także rubid i cez. Jak widać buraczki to bomba "wartości odżywczych", więc warto je przygotować dla naszych najbliższych. Spróbujcie;)





Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 2 łyżki cukru kryształu 
  • łyżka octu 
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka masła

Wykonanie: Buraczki wymyć i ugotować do miękkości. Następnie obrać je ze skóry i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać cukier, ocet, sól, śmietanę i masło, dokładnie wymieszać. Całość podsmażyć, podawać na ciepło. 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów