Tort kosz kwiatów zrobiony na 76 urodziny mojej babci. Krem kawowo-orzechowy na orzechowych biszkoptach. Moja kolejna zabawa z masą plastyczną. Tort był robiony w marcu ale zdjęcie się gdzieś zawieruszyło i znalazłam je dopiero dzisiaj robiąc komputerowe porządki;)
Biszkopt*
* z podanych składników należy upiec trzy biszkopty, można też potroić ilość składników i upiec jeden duży biszkopt, który należy wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy przesianą mąkę, kawę, ekstrakt waniliowy, wodę i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę ze szczyptą soli. Gotową pianę delikatnie przekładamy do masy i mieszamy. Na sam koniec dodajemy orzechy i całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno i pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 175 stopni bądź do suchego patyczka.
Krem orzechowo-kawowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 2 opakowania serka mascarpone każdy po 250 gram
- 4 kieliszki wódki orzechówki
- 200 gram posiekanych orzechów włoskich
- 6 łyżek kawy cappuccino orzechowej
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody
Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, dokładnie mieszamy aby nie pozostało grudek, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do gotowej kremówki dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Następnie dodajemy kawę, orzechy i wódkę, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę odstawiamy na godzinę do lodówki, po tym czasie możemy przekładać tort.
Do naponczowania tortu użyłam wódki orzechowej.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)