Jedyny kompot który tak naprawdę lubimy .Idealnie gasi pragnienie w upalne dni. W tych roku zrobiłam, aż 20 litrowych słoiczków którymi będziemy się delektować zimą i jesienią;) Kompot nie jest ani słodki ani kwaśny, dla nas taki w sam raz. Spróbujcie bo warto;)
Składniki:
Wykonanie: Śliwki wymyć, poodrywać ogonki. Słoiki napełnić śliwkami do wysokości "szyjki". Następnie zasypać je cukrem (daje po 2-3 łyżki cukru na litrowy słoik) i odstawić na 2 godzinki do puszczenia soku. Kolejno słoiki zalać zimną przegotowaną wodą, zakręcić i zapasteryzować. Przed podaniem kompot przelać do garnka, zagotować, w razie potrzeby dodać wody i dosłodzić. Wybornie smakuje pomieszany z kompotem z czerwonej porzeczki.
Kompot z mirabelek- jestem zachwycona :)
OdpowiedzUsuńA ja w tym roku zagotowalam z cukrek goracy wlalam do sloikow zakrecilam do góry dnem i koniec :)
OdpowiedzUsuń