czwartek, 7 maja 2015

Kotlety mielone

U mnie dzisiaj na obiad sznycelki lub jak kto woli kotlety mielone. Starsza część moich domowników bardzo za nimi przepada- mogliby jeść je na okrągło. 
Pracy przy nich nie dużo. Sznycelki są bardzo dobre, delikatne, mięciutki i soczyste, wręcz rozpływające się w ustach. Mogą być fajną alternatywą dla wędliny, wystudzone wystarczy położyć na chlebku i pyszna kolacja gotowa. 

Serdecznie zapraszam ;) 







Składniki:

  • o,5 kg łopatki
  • 0,5 kg karkówki
  • 4 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 czerstwe bułki
  • mleko
  • 50 ml wody 
  • 2 jajka 
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku 
  • domowa wegeta do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, wymyć, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek zmielić wraz z mięsem. Bułki namoczyć w mleku, delikatnie odcisnąć, dodać do mięsa. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i domową wegetą. Na sam koniec dodać wodę oraz roztrzepane jajka. Z gotowej masy formować placki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z obu stron, odkładać na ręcznik papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego ;) 



3 komentarze :

  1. Proste i smaczne....zaliczam się do tych, co je lubią :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zimno, do pieczywa faktycznie bardzo dobrze się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów