środa, 6 sierpnia 2014

Ciasto czekoladowe z niespodzianką

To moje drugie podejście do tego ciasta. Za pierwszym razem coś poszło nie tak ale postanowiłam  dać mu drugą szanse. I nie zawiodłam się;) Ciasto jest pyszne, puchate, delikatne i  mocno czekoladowe zarazem. Na ciacho skusiłam się po wielu bardzo dobrych opiniach na jego temat. Przyznam szczerzę, że trochę się go obawiałam z powodu dodatku jaki w sobie kryje, ale zupełnie nie potrzebnie. Jak dla mnie miało jedną wielką "wadę" szybko zniknęło ze stołu;) Aa zapomniałabym, pewnie zastanawiacie się, co jest tą niespodzianką, a no już mówię, to dodatek cukinii:) Tak cukinii, nie pomyliłam się;) Przepis pochodzi ze strony  King Arthur flour , znaleziony na Moje Wypieki. U mnie z lekkimi zmianami. Serdecznie polecam;) 





Składniki:

  • 115 gram miękkiego masła
  • pół szklanki oleju
  • 300 gram drobnego cukru do wypieków (można użyć zwykłego)
  •  łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300 gram mąki pszennej 
  • 30 gram kakao 
  • 2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach
  • 100 gram gorzkiej posiekanej czekolady



Na wierzch: 

  • 100 gram czekolady roztopionej czekolady (u mnie biała) 

Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto.


Wykonanie: Masło wraz z cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać olej, ciągle miksując. Następnie dodać cukier, ekstrakt, sodę i sól, wymieszać. Kolejno wbić jajka (jedno po drugim) ciągle miksując. Następnie dodawać na przemian mąkę i śmietanę, dokładnie zmiksować. Kolejno dodać kakao i czekoladą (drobno pokrojoną), wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać cukinie i wmieszać ja w ciasto. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy(średnica 24), piec w 160 stopniach przez około 60 minut (u mnie piekło się 75 minut)bądź do suchego patyczka.


3 komentarze :

  1. Wygląda smakowicie :)
    Ja wczoraj upiekłam z cukinią chleb :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, w takim razie muszę go wypróbować bo uwielbiamy cukinię;) Pozdrawiam

      Usuń
  2. zabieram sie dziś za pieczenie, z ciekawością bo wyglada obłędnie :D gratuluję Aniu

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów